19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 101. Yılı Kutlu Olsun
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’mızın 101. Yılı Kutlu Olsun
Başta Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına aldığımız her nefesi borç biliyoruz. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’mız kutlu olsun.. Nice 101.yıllara…
Tarih 30 Nisan 1919 Mustafa Kemal Paşa’nın 9. Ordu Kıtaatı Müfettişliğine atanmasını içeren Hükûmet Kararnamesi Padişah Vahdeddin tarafından onaylandı. 5 Mayıs 1919 tarihinde dönemin resmi gazetesi olan Takvim-i Vekayi’de Samsun’a atanması emri yayınlandı.
Hazırlıklar tamamlandı tarih 16 Mayıs’ı gösteriyor. Mustafa Kemal Paşa yola çıkmak için hazırlanırken Rauf Bey yanına geldi. Geminin İngilizler tarafından batırılacağı ya da Karadeniz açıklarında batırılacağı bilgisini verdi. O dönem İstanbul işgal altında Mustafa Kemal Paşa’nın tutuklanması, hapsedilmesi ve öldürülmesi olağan bir durumdu. Fakat onu gözler önünde öldüremeyecekleri için ölümüne bir gemi kazası süsü verilebilirdi. Tüm risklere rağmen otomobiline binerek Galata Rıhtımına ulaştı.
Geldiğinde vapur karada değildi. Vapura gitmek için bir sandala bindi. Vapurun kaptanı İsmail Hakkı Durusu, Mustafa Kemal’in emriyle demir aldı. Vapur ilerlerken Kız Kulesi açıklarında İngiliz subaylar tarafından durduruldu. Subaylar güvertede arama yapmaya başladırlar. Onlar vapuru ararken Mustafa Kemal Paşa yanındakilere şunları söyledi: ‘’ Bunlar işte böyle yalnız demire, çeliğe silah kuvvetine dayanırlar. Bildikleri şey yalnız madde! Bunlar hürriyet uğruna ölmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz Anadolu’ya silah ve cephaneyi değil ideali ve imanı götürüyoruz!’’
Arama uzun sürünce Mustafa Kemal kaptana hareket etmesi emrini verdi. İngilizler vapuru terk etti. Vapur Karadeniz açıklarına çıktığında Mustafa Kemal kıyıya yakın mesafede gidilmesini ve olası bir tehlikede en yakın sahile oturtulmasını söyledi. Karadeniz kıyılarında ki büyük fırtına Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını yıldırmaya yetmedi.
Tarih 17 Mayıs kıyıya yakın bir şekilde rotasına devam eden vapur İnebolu yakınlarında çapa attı. Azgın dalgalar arasında vapur Sinop’a devam etti.
Tarih 18 Mayıs vapur Sinop açıklarına geldi. Samsun’a kara bağlantısıyla devam edilmek istendi fakat dönem şartlarında pek de mümkün değildi. Sinop Valisi vapura konuk olarak gelerek Mustafa Kemal’i şehre davet etti. Mustafa Kemal bu teklifi nazikçe reddetti. Üsteğmen Hikmet Bey karaya çıkarak Samsun’a telgraf çekti. Atatürk’ün gelmek üzere olduğunu haber verdi. Vapur artık son hedefine Samsuna sabah ulaşacaktı.
Tarih 19 Mayıs saat 7 civarları Bandırma Vapuru Samsun açıklarına ulaştı. Mustafa Kemal Paşa kayıkla birlikte Tütün İskelesi’nden Samsuna ilk adımını attı. Mustafa Kemal Paşa artık Anadolu’da Türk Milleti’nin yanındaydı. Kurtuluş Savaşı mücadelesinin meşalesi bugün burada Samsun’da yakıldı.