Özel Uçuş Okullarında Pilotaj Okumak İsteyenler İçin Röportaj
Özel Pilotaj Öğrencisi Cevaplıyor…
– Kendinizden bize bahseder misiniz?
44 yaşındayım, İstanbul’da doğdum. istanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda müzik ve aynı zamanda Halkla İlişkiler okudum. Uzun yıllar eğitmenlik ve işletmecilik yaptım ama çocuğum dünyaya gelince yalnızca ona odaklanmak için her şeyi bıraktım. İlkyaz adında 14 yaşında bir kızım var.
-Havacılık tutkunuz ne zaman nasıl başladı ?
istanbul – Ataköy’de doğup büyüdüğüm için Atatürk Havalimanı’na çok yakın oturuyorduk ve benim gözlerim de hep gökyüzündeydi çocukken… Uçaklara olan sevgim izlediğim yolcu uçaklarıyla başlasa da, Hava Harp Okulu’nun önünden her geçişimde okumak istediğim yer burası diyordum ama o yıllarda hipermetrop göz bozukluğu kabul edilmediğinden denemedim bile, şimdiki sağlık koşulları nelerdir bilmiyorum tabii… En çok muharip pilot olmak isterdim sanırım. 🙂 Uçmaya duyduğum merak ve tutku içimden hiçbir zaman gitmedi, bugüne dek hep içimde taşıdım.
– Hazır olduğunuzu nasıl anladınız?
Kızım büyüdüğünde artık yapmak istediklerime odaklanmaya karar verdim. Sağlık, zaman, maddi koşullar, hepsi hazır olduğunda artık ben de hazırdım. Biraz geç oldu gibi görünüyor olsa da ben her zaman şuna inanırım: Hayatta geç kalmak diye bir şey yoktur, nefes aldığımız sürece hayallerimizi gerçekleştirmek için her zaman bir yol vardır. Ben de artık zamanı geldi dedim ve pilotaj eğitimine başladım.
Uçuş Okulu İçin Gerekenler
– İngilizceniz ne düzeyde ?
İngilizcem hem okuduğum okul nedenli hem de İngiltere’de bir yıl yaşadığım için ileri seviyede, iki sene önce de İtalyancaya başladım onun için de orta seviye diyebiliriz. Yabancı dil öğrenmeyi çok seviyorum, zihni canlı tutuyor.
– Uçuş okulunuzu tercih ederken nelere dikkat ettiniz?
Yer derslerinin İstanbul’da veriliyor olması benim için önemliydi, uçuş eğitimi için zaten mecburen başka şehirlere gidiyoruz İstanbul hava sahası uygun olmadığı için. Yer dersleri de şehir dışında olursa kızımdan çok daha uzun süre ayrı kalmam gerekeceği için yer derslerini yaşadığım şehirde almak istedim. Bunun dışında köklü bir okul olması da tercih sebebim oldu. Ancak lisans öncesi oryantasyon uçuşlarına gittiğim şehirdeki hocalarım da çok iyiler, sağ olsunlar bana çok yardımcı oldular.
-Kayıt yaptırmak için gereken belgeler
neler?
Noter onaylı diploma veya öğrenim belgesi, 2. sınıf sağlık belgesi, 12 adet kırmızı fonda fotoğraf, sabıka kaydı, nüfus müdürlüğünden nüfus kağıdı sureti, ikametgah belgesi, nüfus kağıdı fotokopisi, kan grubu belgesi.
– Ne mezunu olmak gerekiyor?
Lise mezunu olmak yeterli ama ben yine de kişisel olarak üniversite mezunu olmanın eğitimde başarılı olmak adına daha faydalı olacağına inanmaktayım.
– Programınız kaç yıllık?
PPL 3-6 ay, ATPL 14-18 ay.
-Verilen eğitimler neler?
Hava Hukuku, Meteoroloji, Hava aracı Genel Bilgisi, Uçuş Performans ve Planlaması, İnsan Performans ve Limitleri, Seyrüsefer, Operasyon Usulleri, Uçuş Prensipleri, Haberleşme Usulleri.
120 saat süren yer dersleri bunlar, sonrasında 45 saat uçuş eğitimi geliyor.
-Eğitimleri kimler tarafından alıyorsunuz?
Eğitimler genellikle ticari ve askeri uçuş geçmişi olan pilotlar tarafından verilmekte.
-Ne düzeyde bir İngilizce isteniyor?
Orta seviye bir İngilizce yeterli.
-Bir sınıf ortamınız var mi varsa kaç kişilik?
Sınıflar genellikle 6-12 kişilik oluyor.
-Kaç dil biliyorsunuz?
İki yabancı dil biliyorum.
-Gözlük kullanıyor musunuz?
0.75 hipermetrop astigmatım var ancak gözlük kullanmıyorum, sadece okuma gözlüğü kullanıyorum çok uzun süreli okumalarda daha rahat ettiğim için
-Hangi tip uçakları kullandınız?
Bugüne dek deneyimlediğim uçaklar öncelikli olarak Cessna172, alttan kanatlı olarak ise Piper ve Evektor ile uçtum.
-Başarısız olma durumunuzda ne olacak?
Böyle bir seçeneği kendi adıma kabul etmiyorum. Sınavlardan geçemezsem daha da çok çalışır ve yeniden denerim. Sadece vazgeçtiğimizde başarısız olmuşuz demektir, vazgeçmediğimiz sürece önümüze çıkan engeller ne olursa olsun başarıya giden yolda ilerlemeye devam ediyoruz demektir.
-Bunu meslek olarak mı devam ettireceksiniz?
Hayır meslek olarak düşünmüyorum, yani ticari pilot olmak gibi bir amacım olmadı hiçbir zaman; ancak önümde nasıl kapılar açılır, ileride ne olur bilmiyorum. Bu alanda eğitmenliğe sıcak bakıyorum aslında, eğer eğitime diğer lisansları da almak için devam etmeye karar verirsem bu yolda bir şeyler yapmayı düşünebilirim.
Sizce pilot olmak için gerekli özellikler neler?
Henüz yolun başında olduğum için kendimi bu sorulara cevap verecek yetkinlikte bulmuyorum aslında. Ama kişisel düşüncemi soruyorsanız, soğukkanlılık, hızlı düşünme ve hızlı karar verme yeteneğine sahip olmak en önemlileri bence. Daha da önemlisi, içinizde uçmaya dair tutku olması… Çünkü tutku duymadığınız bir işte her şey size yük gelir, pilotaj eğitimi çok geniş kapsamlı ve zorlu bir eğitim sürecini kapsıyor ve sonrası da hiç kolay değil, gökyüzünde her zaman bir anlamda risk altındasınız sayılır ve sürekli dikkat hâlinde olup aynı anda bir çok şeyi bir arada düşünmeniz gerekiyor. Sevmeden, içinizde havacılığa dair tutku duymadan gerçek anlamda başarılı olmak mümkün değil bence.
-Uçuş okuluna gittikten sonra yolcu olarak yaptığınız uçuşlarda nelere dikkat ediyorsunuz?
Pilotaj eğitimi almaya karar vermeden öncesine kadar yolcu olarak yüzlerce defa uçuş deneyimim oldu. Havada her zaman karada olduğumdan daha rahattım. Ama şimdi biraz daha detaylı bilgim olduğu için, standardın dışındaki durumlarla karşılaştığımızda o an ne yaşadığımızı daha iyi bildiğim için artık daha da rahatım sanırım.
-Kendinizde ve çevrenizde ne gibi değişiklikler oldu?
Kendimde hissettiğim en büyük değişiklik; kendimi daha da özgür hissediyor olmam. Gökyüzü insana sınırsız bir özgürlük hissi veriyor ve ben o hissi çok seviyorum. Sağlığım elverdiği sürece uçmak her zaman hayatımda olacak. Kızım İlkyaz da bu konuda en büyük desteğim, çünkü hayallerinin peşinden gitmesini ona ben öğrettim, şimdi o da benim hayalimin peşinden gitmemi mutlulukla izliyor, kendi yaşamımla da ona doğru örnek olduğumu düşünüyorum. Dostlarım, yakınlarım da zaten havacılık tutkumu eskiden beri bildikleri için hiç şaşırmadılar, sadece annem bu durumdan çok hoşnut görünmüyor ama o da zamanla alışacaktır diye düşünüyorum. 🙂 Havacılık camiasına adım attığımdan beri harika insanlar tanıdım, hayatımdaki en önemli değişiklik sosyal ortamımın onlarla birlikte büyümüş ve daha da güzelleşmiş olması oldu sanırım. Havacılık üzerine konuşabildiğim insanlarla vakit geçirebilmek benim için büyük şans ve onların; özellikle uzun yılların getirdiği deneyime ve bilgiye sahip değerli hocalarımızın bana gösterdiği sevgi, verdikleri manevi destek ve yol gösterici rehberlikleri benim için kelimelerle anlatamayacağım kadar değerli. Henüz yolun çok başındayım ve onlardan öğreneceğim daha çok şey var.
İlke Ersoy’a bizim sorularımızı cevapladığı için teşekkür ederiz…
Savaşan Kanatlar ailesi olarak hep gökyüzünde güvende kalmasını diliyoruz.