Türkler ve Gökyüzü
Türk yapımı ilk uçaklarımız
Türkler hayatları boyunca uçmak, gökyüzünün engin maviliğinde dolaşmak istemişlerdir.
İlk uçma deneyimleri 17. Yüzyılda Hezarfen Ahmet Çelebi’nin evinde yaptığı kanatlarla Galata Kulesinden Üsküdar’a uçmasıyla ve Lagari Hasan Çelebinin yaptığı roketle uçuş ile başlamıştır.
İlk Türk yapımı uçağın temellerini de Vecihi Hürkuş atmıştır. Yunanlardan ele geçirilen motorları kullanarak Vecihi K-6 uçağını üretmiştir.
Yalnız literatürde yerli yapım olmadığından ilk Türk yapımı uçak Nuri Demirağ’ a ait olan tek motorlu ND-36 uçağı gösterilmektedir.
ND-36 uçağının projesi ilk uçak mühendislerinden olan Selahattin Alan tarafından Beşiktaş’taki fabrikada çizilmiştir. Uçağın üretiminin ardından Türk Hava Kurumu 10 adet eğitim uçağı siparişi vermiştir.
Bu siparişler yapılırken bir yandan da ilk Türk yolcu uçağının üretimi yapılıyordu. Bir süre sonra ND-38 ilk Türk yapımı 6 kişilik yolcu uçağının üretimi tamamlandı.
Uçaklar her türlü testten başarıyla geçmiş ve binlerce saat uçuş tecrübesine sahip olmuşlardı. Türk Hava Kurumu testlerin Eskişehir’de yapılmasını istedi. Testlere başlanıldı Selahattin Alan’ın kontrolündeki uçak uçuşu sorunsuz tamamladı. Fakat iniş esnasında pistte açılmış olan hendekleri göremeyen Alan, hendeğe çarpmış ve hayatını kaybetmişti.
Bu olay sonucunda Türk Hava Kurumu verdiği siparişleri iptal etti. Nuri Demirağ dönemin Cumhurbaşkanı İnönü’ye mektuplar yazsa da hiçbiri geri dönüş almadı ve böylece ilk Türk yapımı uçağın hikâyesi burada son buldu.