Concorde Kazası
Gökyüzünün kraliçesi Concorde’un kazası..
25 Temmuz 2000 Paris-Charles de Gaulle Havalimanı AF4590 sefer sayılı uçuş için hazırlıklar yapılıyordu. Kullanılacak uçak sesten bile daha hızlı olan Concorde. 40.000 uçuş yapmış olan Concorde hiçbir kazaya karışmamıştı. Fakat bu güne kadar.
Uçağın Düşüşü
Saat 16.35’de kontrol kulesi pilotlara kalkış izni verdi. Kalkış için pistte hızlanan Concorde’un sol arka tarafı yanmaya başladı. Kontrol kulesi pilotlara durumu iletiyor ancak pilotlar alevleri göremedi. Pistin bitmesine 2 kilometre var ancak bu uçağın durmak için 3 kilometrelik bir piste ihtiyacı var. Pilotlar uçağı mecburen kaldırdı. Uçak alevlere içinde uçmaya devam etti. Ve daha sonra sol kanadı parçalanan uçak bir otelin üstüne düştü . İçinde 109 kişinin bulunduğu jet alevler içinde hem kendini hem binayı yaktı. Kurtarma ekipleri çabucak olay yerine geldi ancak nafile. Otelde 4 uçakta 109 olmak üzere toplam 113 kişi can verdi.
Neden Düştü
Gökyüzünün kraliçesi olan ve o güne kadar kaza yapmayan Concorde’a o gün ne oldu?
İnceleme ekipleri çalışmalara hemen başladı. 4 haftalık bir süreçte ekipler çok sıkı çalıştı. Fransız yetkililer tüm Concorde uçuşlarını durdurdu. Daha sonra ekipler uçağın kalktığı pistte lastik parçaları buldu. Bunlardan biri 4.5 kg ağırlığında. Lastik parçalarının Concorde’a ait olduğu doğrulandı. Pisti inceleyen ekipler soruşturmanın en büyük keşfini yaptılar. 43 cm uzunluğunda bir metal şerit buldular. Şerit ve lastikteki hasar izi uyuştu. Ekipler metalin kaynağına yöneldi. Bu metalin nerden geldiğini araştıran ekipler metal parçanın Concorde’dan hemen önce kalkan bir DC-10’a ait olduğu tespit edildi.
Pistte saatte 320 km ile ilerleyen Concorde’un tekerleği metal şeride çarptı. Kopan 4.5 kg ağırlığında parça fırlayarak uçağın sol kanadına çarptı. Ve uçağın yakıt tankları kanatlarında. Ayrıca bu kanatlar böyle bir darbeye dayanıklı olarak yapılmadı çünkü böyle bir durumda kopan parçanın en fazla 1 kg olacağı tahmin edilmişti. Parçanın vurmasıyla oluşan şok dalgası yakıt tankındaki bir bağlantı noktasını kopardı. Her saniye motorun üstüne onlarca litre yakıt boşaldı. Ama boşalan yakıtın yanması için bir kıvılcıma ihtiyacı var. Kara kutu kayıtlarında pilotun iniş takımlarının kaldırılmasını istediği geçiyor. Fakat amatör bir fotoğrafta uçağın iniş takımlarının açık olduğu görüldü. Ekipler iniş takımlarının niye kapanmadığını araştırdı.
Patlayan lastikten çıkan bir parça iniş takımı bölmesine çarptı ve güç bölmelerine hasar verdi. Açık kalan kablolar havada sallanmaya başladı ve birbirlerine dokundukları anda sızan yakıt alev almaya başladı. Yangının şiddeti yüzünden kanat eridi. Uçağın kontrollerinin çoğu yok olmuştu. Artık pilotların yapacağı hiçbir şey yok. Kontrol kulesinin pilottan duyduğu son sözler “ Çok geç, zaman yok” oldu. Ve korkulan oldu.
Kazanın Sonrası
Concorde’un 25 yıllık güvenlik sicili silindi. Dünyadaki tek başarılı ses hızını aşan yolcu uçağı için bu olay sonun başlangıcı oldu. Concorde kullanan ülkeler tüm Concorde uçaklarını hangarlara çekerek büyük değişikler yaptı. Kazadan 14 ay sonra Concorde tekrar uçmaya başladı ancak bu uçağa güven azalmıştı. 24 Ekim 2003’te Concorde son uçuşunu yaptı.