Barış Kartalı Projesi
Türk Hava Kuvvetleri’nin keşif, gözetleme ve komuta kontrol ihtiyaçlarının karşılanması maksadıyla Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı tedarik etme maksadı ile başlatılan projedir.
Barış Kartalı Projesinin Maksadı Nedir?
Barış Kartalı Projesi sayesinde Hava Kuvvetlerimiz, ihbar ve kontrol faaliyetlerini yurt çapına yayılmış olan radar menziliyle çok daha etkin bir şekilde icra etmeye devam etti. Yerdeki radarların arazi engebeleri, sabit konuş durumu gibi etkisini azaltan görüş alanını düşüren dezavantajlarını ve eksikliklerini yüksek irtifa görev yapan bu uçaklar tamamlamıştır ve yerdeki radarlara göre daha büyük ve geniş görüş alanlarına sahip olmuşlardır Yerdeki radarların devre dışı kaldığı durumlarda oluşacak açık, AWACS uçaklarımız tarafından süratle karşılanacak. hava sahamıza yaklaşan hava tehditleri güçlü radar ve algılama sistemleriyle daha uzak mesafelerden tespit edilecek. İdlip’te düzenlenen operasyonlarda hem eğitim hem yakın hava desteği ve hafif saldırı görevi icra edebilen bir düşman L39 Albatros uçağının kalkış yaparak görev icra eden askerlerimize saldırı teşebbüsünde olduğunu AWACS uçağının tespit etmesi ile F16 uçaklarımız tarafından 45KM Mesafeden AIM120 AMRAAM Füzesi ile vurulup kötü emellerine ulaşamadan yere çakıldı.
Bu olay ve bunun gibi gerek terör örgütlerine gerek düşman devletlere ağır darbeler indirip görevde olduğundan beri Türk Hava Kuvvetleri’nin gökte ki gözü olmuştur
Aşama Aşama Barış Kartalı Projesi
Boeing ile 4 uçak ve 1 Yer Destek Sisteminin tedarikine ilişkin sözleşme 4 Haziran 2002 tarihinde imzalanmıştır.
Sözleşmenin 23 Haziran 2003 tarihinde yürürlüğe girmesi ile faaliyetlerde resmen başlamıştır
Türk Savunma Sanayii, Barış Kartalı projesinden proje bedelinin yaklaşık %12’si kadar net yerel pay alacaktır.
İlave olarak proje kapsamında sözleşmenin baz fiyatı üzerinden 576 Milyon Dolarlık off-set alınmıştır. Türk Savunma Sanayii firmalarından, TAI, HAVELSAN, ASELSAN, MİKES, HAVELSAN TEKNOLOJİ RADAR, KALE KALIP, THY ve SELEX Barış Kartalı projesi içerisinde birçok sorumluluk ve role sahiptir.
İlk uçak modifikasyonu (yolcu uçağının “Havadan İhbar Ve Kontrol Uçağı” konfigürasyonuna dönüştürülme işlemleri) Mart 2005 tarihinde ABD/Seattle’da
(Sözleşme kapsamında ilk uçak ABD’de üretildikten sonra kalan 3 uçak Türkiye’de üretilecekti.)
İkinci uçak modifikasyonu Mart 2006
tarihinde Ankara/TAI tesislerinde,
Üçüncü uçak modifikasyonu Kasım 2006’da Ankara/TAI tesislerinde,
Dördüncü uçak modifikasyonu ise Mart 2007 tarihinde Ankara/TAI tesislerinde başlamıştır.
Türk Firmalarının Görev Dağılımı
TAI, uçak modifikasyonu, görev sistemi entegrasyonu ve kontrolü, idame eğitimi, lojistik desteği ve BCAG’e yapılan ihraç rollerinden sorumlu olacak.
Aselsan ise VHF/UHF telsizleri ile GPS EGI’yi üretecek.
Havelsan ise görev bilgisayarı yazılımı geliştirilmesi, test geliştirilmesi ve desteği ile yer segmenti yazılım geliştirilmesi, teknisyen eğitimi ve sistem mühendisliği desteğini karşılamaktan sorumlu olacak.
Selex firması HF telsizlerini üretecek.
Mikes, ESM alt sistemi ile ilgili tüm yazılım/donanım geliştirilmesi ve entegrasyonunu sağlamaktan sorumlu olacak. (yer destek ve operasyonel yazılımlar da kapsam içinde.)
THY ise mürettebat eğitiminden sorumlu olacak.
İlk Teslimat Ve Hizmete Başlayış
“Barış Kartalı Projesi” kapsamındaki ilk Havadan İhbar ve Kontrol uçağı, kontrollerin tamamlanmasının ardından 21 Şubat 2014 tarihinde düzenlenen törenle Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girdi. Konya’da konuşlu 3. Ana Jet Üssü’nde hizmet vermeye başladı.