Gökyüzünün gümüş balinaları: Zeplinler
Gökyüzünün gümüş balinaları olan zeplinlerle tanışın…
Zeplin: içinde hafif gaz bulunan, puro biçiminde olup itme gücüyle çalışan hava aracına verilen isimdir. Zeplinlerin en başarılı yapımcısı Kont Ferdinand von Zeppelin bu güdümlü balonların isim babası olmuştur.
Zeplinler ile beraber yapılan ilk başarılı uçuş 24 Kasım 1852 yılında gerçekleşmiştir. Fransız mühendis Henri Giffard tarafından 160 kg ağırlığındaki ve 3 BG’ndeki buhar makinasını 43 metre uzunluğunda,12 metre çapında hidrojenle dolu bir torbanın altına takarak havalandırmıştır. Zeplin Paris’ten havalanmış ve 30 km uzaklıktaki Trappes’e gitmiştir.
İlk Zeplin
128 metre uzunluğunda ve 11 metre çapındadır.İskeleti alüminyum oluşmuş ve dışı pamuklu bir bez ile kaplanmıştı. İskeletinin içinde hidrojen taşıyan gaz baloncukları vardı.2 Temmuz 1900’de havalanan bu zeplin 400 metre yükseklikte 17 dakika 30 saniye boyunca 6 km bir yol gitti.
Bu zeplinin başarısı üzerine artık zeplin üretimi hızlandı. Özellikle Almanya tarafından zeplin üretimleri desteklendi.
Zeplinler artık savaşlarda bile kullanılmaya başlandı. I. Dünya Savaşı sırasında Paris ve Londra zeplinlerle bombalandı.
Zeplinlerin gelişmesi gün geçtikçe artıyordu. L-59 adını yaşayan zeplin 96 saat havada kalarak 7.000 km yol aldı. Dr. Eckener tarafından kontrol edilen zeplin Atlas okyanusunu geçti.
Hidrojen vs Hindenburg
Yapılmış en büyük zeplin olan LZ 129 Hindenburg tüm zeplinlerin üretimlerini sona erdirecek bir kazaya karıştı. New Jersey’deki Lakehurst donanma hava üssünde bu büyük kaza gerçekleşti. Ani dönüş yapan zeplinin iskeleti kopup hidrojen tanklarını deldi. Delinen hidrojen tankı 36 saniye içerisinde içinde 36 yolcu ve 61 mürettebatın bulunduğu zeplini cayır cayır yaktı. Bu kazada 36 kişi hayatını kaybetti.
Bu olay modern havacılıkın kapılarını insanlara açtı. Günümüze zeplinler reklam amaçlı ABD tarafından sınırlı olarak üretilmeye devam ediyor.