Havaalanlarında Yenilenebilir Enerji
Havaalanlarında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı.
Dünyamıza bulunduğumuz zaman diliminde büyük hasarlar verdik, Enerji için onu bilinçsizce sömürdük onu oldukça yıprattık… Neyse ki hatamızın farkına vardık ve durumu düzeltmek veya önlemek uğruna farklı çözüm yollarına başvurduk.
Mevcut fosil yakıtların yaydığı sera gazları küresel ısınma ve iklim değişikliklerine neden olup maliyet açısından sıkıntı çıkardığı için buna alternatif olarak asla tükenmeyecek olmasıyla, Çevreye zararının olmamasıyla ve maliyetinin fosil yakıtlara oranla çok çok daha az olmasıyla önem kazanmaya başlıyor.
Büyük yerleşkelerin başında olan havaalanların da fosil yakıt kullanımı dünyamızı olumsuz biçimde etkiliyor, Yenilenebilir enerji kaynakları maliyeti ve çevreye faydası açısından kullanımı mecburi yakıt tipleri oluyor.
Bu mecburiyetin farkına varanlar oldu elbette kimileri projelerine yeni başladı, kimi yarıda kimi çoktan bitirdi, ilk bitiren ise Hindistan’da bulunan Cochin Havaalanı oldu.
Güneş enerjili ilk havalimanı
Cochin Havaalanı; Dünya’nın Güneş Enerjili İlk Havalimanı, Dünya’nın en İnovatif Havalimanı gibi unvanlara sahip olan havaalanı elektrik enerjisinin tamamını güneş enerjisinden sağlıyor tüm havaalanına enerji Cochin Havalimanının kargo hangarlarının yanına yerleştirilen 4000m2 alan üzerine kurulu, 46.000 güneş panelinin yerleştirildiği havalimanı, Güneş panellerinde üretilen elektrik havalimanında bulunan toplam 50-60 bin üniteye elektrik dağıtılarak sağlanıyor.
9.3 milyon dolar maliyetli proje 12 MW kurulu güce sahip ve önümüzdeki 25 yıl boyunca 300.000 tonluk karbon salınımını engelleyecek. Santralin maliyetini 6 yıl içerisinde sıfırlayacağı biliniyor.
Türkiye’de ise 3 Havaalanımız da Yenilenebilir Enerji Kaynakları kullanılmaktadır.
Kapasiteleri ile bu havaalanları ise;
- Adnan Menderes Havaalanı 400 kWP
- Antalya Havaalanı 250 kWp
- Erzincan Havaalanı 2.09 MWp