Havacılık Birimleri: Knot

Havacılık ve denizcilikte kullanılan knot değeri nedir?

Havacılıkta kullanılan bazı birimler günlük hayatımızda kullandığımız birimlerden farklı olabilir. Bu farklılık ilk kullanım amacına bağlı kalarak devam ettirilmiş olabilir. Bunun yanında daha kolay hesaplamaların yapılması için de bu yöntem seçilmiş olabilir. Bu yazımızda sizlere “knot” birimini tanıtacağız.

Knot denilen birim 1 saatte alınan 1 deniz miline eşittir. Bu değer saatte 1852 kilometreye eşittir. İlk olarak denizcilikte kullanılmıştır. Daha sonra havacılık alanında da kullanılmaya başlanmıştır. Denizcilikte kullanımının çok eskiye, 1600’lü yıllara, dayandığı biliniyor. Eskiden denizciler gemilerinin hızını ölçebilmek için “parakete” adı verilen bir alet geliştirmiş ve bunu kullanmışlardır. Bu alet ucuna tahta bağlı uzun halat ve bir kum saatinden oluşuyordu. Bu halata belirli aralıklarla attıkları düğümlerle kum saatine göre hızlarını hesaplıyorlardı. Gemicilerin attıkları bu düğüme İngilizce “knot” denilmiştir. Diğer bir deyişle knot sözcüğü, İngilizce “düğüm” anlamına gelmektedir.

Knot birimi kısaca “kt” veya “kn” şeklinde ifade edilir. Çoğul olarak kullanılan knots ise “kts” olarak gösterilir. Havacılıkta, uçaklarda kullanılan knot birimi de denizcilikte kullanılan ile aynı mantıktadır. Uçak kokpitinde bulunan gösterge panelinde de hız göstergesi knots şeklinde yer alır. Bu gösterge uçağın çıkabileceği azami ve asgari hızına göre değişiklik gösterir. Örneğin jet uçaklarında bu değer aralığı daha yüksek olurken yolcu uçaklarında biraz daha düşüktür.

Bir cevap yazın