İlklerin Kutlaması: Su Selamı (Takı)
Su selamı veya su takı nedir?
Su selamı (takı) geleneği ülkemizde de sıkça görülmekte olan bir havacılık geleneğidir.
Meydan ve pistlerde adet olarak kabul edilen uçak ıslatma özel sebeplerden ötürü herhangi bir kutlama sebebinin açığa çıkması ile meydana gelir. Örneğin uçağın ilk ya da son uçuşu veya içerisindeki pilotun aynı şekilde ilk ya da son uçuşu olması bunlara örnek gösterilebilir.
Meydan ve pislerde kullanılan itfaiye ve söndürme araçları bu olayın öncülüğünü üstlenir ve gelen uçağı taksi yolunda veya apron da hali hazırda ıslatmak için konuşlanır.
Bu ıslatma eylemine havacılık tabirinde su takı tabiri verilmiştir. Uçağın burun kısmından itibaren suya temas ederek geçeceği şekilde iki ya da daha fazla itfaiye aracı uçağı su altına alır ve tamimiyle ıslatır.
Bu gelenek havacılığa çoğu tabir, deyim, deneyim ve kültür gibi denizcilikten geçmiştir. Denizcilikte ise ilk seferine çıkan geminin sağ salim seferinden döndüğünde limana yanaşırken söndürme gemileri ile su takının altından geçerek demirlemesi ile gerçekleşir.
İlk yalnız uçuş
Aynı hal ve hareketler ile havacılıkta da kendine yer edinmiş olan ıslatma geleneği pilotaj okullarında ise ilk yalnız uçuşlarını gerçekleştiren öğrenci pilotlara kadar uygulanır.
Örneklerine ülkemizde de sık sık rastlanan su selamı halen pist ve meydanlarımızda devam etmekte.