Japon Aırlines 123 Kazası
Tek uçağın karıştığı en büyük kaza
Tek uçağın karıştığı en büyük kaza…
12 Ağustos 1985 günü Tokyo Havalimanı’ndan Osaka Havalimanı’na giden bir dev, bir Boeing 747SR-46. Kalktıktan 44 dakika sonra Takamagahara Dağına çakıldı. Dünya tarihinin en büyük 2. Havacılık felaketi olan bu olayda 520 kişi hayatını kaybetti.
12 Ağustos 1985’te Tokyo Haneda Havalimanı Kulesi Boeing 747SR’a kalkış izni veriyor. -Boeing 747SR kısa mesafeli uçuşlar için tasarlanmış bir Boeing 747 varyasyonudur. SR harfleri Short Range (kısa mesafe) anlamına gelir.- Saat 18.12’de uçak kalkıyor. Her şey normal. Saatler 18.24’ü gösterdiğinde uçağın kuyruk kısmında devasa bir patlama gerçekleşti. 1 dakika sonra uçağın kontrolü kaybediliyor ve pilot Haneda Havlimanı’na dönmek için kuleden izin alıyor. Ancak pilotlar uçağı bir türlü döndüremiyor. Pilotlar motorlara farklı güç vererek uçağı yönlendirmeye çalışıyor. Uçak yalpalayarak ilerliyor. İrtifa kaybeden uçak düşerken hızlanıyor ve yükselmeye başlıyor , yükseldikçe yavaşlayan uçak tekrar irtifa kaybediyor. Daha sonra ani bir dalışa geçiyor ve ardından uçak radardan kayboluyor.
Uçağın düşüşünden 18 dakika sonra Japonya’daki bir Amerikan üssünden kalkan C-130 Boeing747’nin enkazını buluyor. Amerika Japonya’ya yardım teklif ediyor ancak Japon’lar bunu reddediyor. Kendi başlarına bir kurtarma operasyonu düzenliyorlar. Ancak uçağın dağlık yerde ve zamanın gece olmasından dolayı yeterli ekipmanı olmayan Japon’lar uçağa 14 saat sonra ulaşabiliyor. Mucizevi bir şekilde hayatta kalan 4 kişi ekipler tarafından kurtarıldı. Kazazedeler uçak düştüğünde çoğu kişinin ölmediğini söyledi. Yani eğer Amerika’nın yardımı kabul edilseydi çok daha fazla insan kurtulabilirdi
Peki uçak neden düştü ?
Amerika’dan bir Boeing ve NTSB ekibi soruşturma için Japonya’ya gidiyor. Onlara kara kutu kayıtları veriliyor ve kayıtlarda 2 adet patlama duyuluyor. Daha sonra Japon denizciler denizde uçağın dikey kanatçığını buldu. Amatör bir fotoğrafçı tarafından çekilen şans eseri bir fotoğrafta uçağın dikey kanadının olmadığı görüldü. Uçakta sıra dışı bir şeyler olmuştu.
Ekipler dağın eteklerinde uçağın arka basınç perdesini buldular ve incelemeye aldılar. İncelenen basınç bölmesinde metal yorgunluğu tespit ediliyor. Nedenini öğrenmek isteyen araştırmacılar uçağın geçmişini incelemeye başladı. 1978’de uçak iniş sırasında burnunu olması gerekenden fazla kaldırmış. Bu nedenle kuyruk ve arka basınç bölmesi hasar almış. 7 yıl önce tamir edilen arka basınç bölmesi hatalı tamir edilmişti. Yapılan matematiksel hesaplamada yanlış tamir edilen parça 11.000 kez kullanıldıktan sonra hata verecekti. Ancak uçak tamirden sonra 12.319 iniş ve kalkış yapmıştı. Hatalı onarımdan dolayı uçağın arka basınç bölmesi patlamıştı. Basın bölmesinden içeri giren hava 2. Bir patlamayla uçağın dikey kanadını koparmıştı. Ancak uçağı kontrolden çıkaran hidroliklerin zarar görmesiydi. Patlamada hidrolikleri zarar gören uçağın tüm kontrolleri devre dışı kalmıştı.
Basit bir onarım hatası yüzünden 520 kişi hayatını kaybetmişti. Dünyanın en büyük 2. Faciası olan bu olayda sadece 4 kişi canlı kalabildi. Kim bilir belki Amerikan yardımı kabul edilse onlarca insan daha hayatta olabilirdi.