Malezya Havayolları Uçuş 370
Kaybolan Malezya uçağı sizce nerede?
Sırada şüphesiz dünyanın en gizemli havacılık olayı var. Malezya Havayolları 370: “ İyi geceler her şey yolunda” uçaktan alınan son mesaj. Peki uçağa ne oldu; gelin birlikte bakalım.
Tarih 8 Mart 2014, güzel bir cumartesi günü. Malezya Havayollarının 370 sefer sayılı Kuala Lumpur -Pekin uçuşunu yapacak olan Boeing 777-200ER tipi uçak 12’si mürettebat olmak üzere 239 kişiyle planlanan zamandan 6 dakika rötarlı bir şekilde 00.42’de Kuala Lumpur’dan kalkış yaptı.
Uçak saat 01.06’da son otomatik konum raporunu gönderdi ve 01.18’de son sözlü iletişimi kurdu. Saat 01.21’de uçak Malezya ve Vietnam’daki tüm radarlardan aniden kayboldu. Ancak Malezya ordusuna ait askeri radar sistemleri uçağı hâlâ takip edebiliyordu. Orduya göre uçak önce sağa sonra aniden sola dönüp Malay yarımadasına doğru yükselip alçalarak uçuş yaptı. 01.52’de Penang adasına paralel geçerken sağa dönüp Malakka Boğazı’ndan geçti.
Uçağın bilinen son konumu 02.22’de askeri radarların tarayabildiği son nokta Pualu We civarıydı. Malezya Hükümeti uçakla iletişimin tamamen kesildiğini bildirdi ve ardından dünyada yapılmış en pahalı arama-kurtarma çalışmaları başladı. Uçağın görüldüğü son yerler hava araçları ve gemiler tarafından didik didik tarandı ancak uçaktan bir iz bulunamadı.
Ekiplerin bilmediği bir şey vardı. O saatte (02.22) düştüğünü sandıkları uçak uçmaya devam etti. Sonradan anlaşıldığı üzere MH370 uydu iletişim teknolojisiyle donatılmıştı. Uçak gece boyunca uzaydaki bir uyduya “Kalp atışı” denilen bir sinyal gönderdi. Bu sinyaller saatte 1 geliyordu ve uçağın konumu hakkında bilgi içermiyordu. Ancak araştırmacılar uçaktan uyduya gönderilen sinyallerin iletilme-alınma süresine bakarak gelmiş 7 sinyalin kaynağı olduğu tahmin edilen 7 yay oluşturuldu. Ve son sinyale göre uçak en son Hint Okyanusu’nun güneyinde uçmuştu.
Uçak kalkıştan itibaren 7 saat 38 dakika uçmuştu. Bu bilgilere göre uçak 08.19’da Hint Okyanusu’nda bir yerlere çakılmıştı. Ardından 10 gün boyunca yüzlerce kara ve hava aracı tarafından uçağın düştüğü sanılan bölge tarandı. Uçaklar yaklaşık 4.5 milyon kilometrekarelik alanı taradılar. Fakat uçağa ait tek bir parça veya iz dahi bulunamadı. Ardından geçen 1 yılda herhangi bir ipucu bulunamadı fakat 29 Temmuz 2015’te Madagaskar’ın doğusunda küçük bir adada yerli halk 2 metrelik bir nesne buldu.
Ekipler nesnenin seri numarasına baktılar ve yapılan incelemeler soncu MH’370’e ait bir flaperon olduğu anlaşıldı ve uçağın düştüğü sanılan yerden 4000 kilometre uzakta bulundu. Ardından irili ufaklı 30’dan fazla parça bulundu ve bu parçalarda yanık veya patlama izi yoktu. Yine de bu parçalar bir ipucu olamadı ve 17 Ocak 2017 tarihinde arama çalışmaları durduruldu. Bu çalışmalar 155 milyon dolara mâl oldu ve yapılmış en büyük arama çalışmaları olarak tarihe geçti. Daha sonra Ocean Infinity adlı özel bir şirket 33.000 kilometrekarelik bir alanı taradı ancak onlar da bir şey bulamadı.
Malezya ve Amerikan istihbarat birimleri uçağı kaçırma ihtimaline karşın tüm yolcuların ve kabin memurlarının geçmişlerini inceledi ancak şüpheli biri bulunamadı. Pilotların evleri arandı ve yine şüpheli bir şeye rastlanmadı. Kaptan pilot Zaharia Ahmed Shah 53 yaşında, evli ve babaydı. Ekonomik durumu iyiydi ve 18.000 saat uçuş deneyimi vardı. Tanıyanlara göre iyi ve cana yakın biriydi ve herhangi bir zihinsel sıkıntısı yoktu. Yardımcı pilotun da aynı kaptan pilot gibi tertemiz bir sicili vardı. Uçak ise 11 yaşındaydı ve daha önce hiçbir arızayla karşılaşmamıştı.
Uçağın kaybolmasının üstünden 6 yıl geçmesine rağmen enkazdan ziyade uçağa ne olduğu bile halen meçhul. Kimilerine göre uzaylılar kaçırdı kimilerine göre havada bir gedik açıldı kimilerine göre de mürettebat uçağı kaçırdı ve gizledi. Ama okyanusta bulunan parçalardan da anlaşıldığı gibi bilim adamları uçağın okyanusa çakıldığını söylüyor. Ne olduğuna inanmak size kalmış ancak şunu söyleyebiliriz ki bu olay dünyanın en gizemli olayları listesinin başlarında geliyor. Uçağa ne olduğu bulunabilecek mi bilmiyoruz. Umarız bulunur ve bu gizem çözülür. Sıradaki yazımızda görüşmek üzere.