Sabiha Gökçen Havaalanı (SAW)
Sabiha Gökçen Havalimanı’nı tanıyalım…
Avrupa’nın sıfırdan inşa edilen en yeni havalimanı ve 2008 tarihine kadar Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanı olarak adından sıkça söz ettiren Sabiha Gökçen Havaalanı 1998 yılında inşaatına başlanmış, İstanbul’un 2. havalimanı olmuştur. Yapımı için 500 milyon dolardan fazla yatırım yapılmıştır. Stratejik konumu ve göz alıcı mimarisiyle büyük beğeni toplamıştır.
İsmi dünyanın ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen’in anısına havalimanına verilmiştir. Havalimanı birçok farklı olanak ve zamanın son teknolojisiyle bezenmiş iyi bir yapıya sahiptir. 8 Ocak 2001 yılında yapımı tamamlanmış ve hizmete açılmıştır. Havaalanı Devlet Hava Meydan İşletmeciliği’ne bağlı değildir. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. ‘ye bağlıdır. Bu şirket havalimanının kargo, uçak ikmal gibi hizmetlerin yanında havalimanı gerekliliği otopark, otel, yer hizmetleri ve güvenlik gibi hizmetleri de sağlar.
Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları ve AnadoluJet’in bağlantı merkezi burada kurulmuştur. Havalimanı ülkemizin en işlek 2. havalimanı özelliğine sahiptir. 2019 yılında yapılan farklı ülkelerin katıldığı ankette dünyanın en iyi 29. havaalanı seçilmiştir. İşletmesini Malaysia Airports Holding yapmaktadır. Havalimanı büyük bir arazi üzerinde kurulu olduğu için farklı havayolu şirketlerinin eğitim, teknik destek gibi ihtiyaçları ve bazı yapılanmaları da burada bulunmaktadır.
3 bin metrelik pisti bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 55 uçak kapasiteli park alanı bulunmaktadır. Bu park alanında aynı zamanda 22 uçağa yakıt aktarımı sağalanabilmektedir. Yeni yapılacak pistin 3500 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde olacaktır. Airbus380 uçaklarının inişi için kolaylık sağlanacaktır.
Tüm bunların yanında havalimanında güvenlik de büyük önem arz etmektedir. Bu yüzden tüm terminaller nöbetçi kulübeleriyle donatılmış ve akıllı kart ile denetlemesi yapılmaktadır. Güvenlik birimleri tüm kötü durumlar için erken uyarı sistemiyle donatılmıştır. Oluşabilecek her türlü senaryonun eğitim güvenlik personellerine verilmiştir. İç ve dış mekan izlenimi hareketli kameralarla ve büyük izleme odalarıyla kontrol altında tutulur. Uyuşturucu, tarihi eser ve silah gibi kaçakçılığı yapılan yüklerin özel cihazlardan geçirilip güvenlik sağlanır.
Terminalin temelinde bulunan 300 sismik izolatör dünyanın en büyük izolatör kanallarından biridir.
Sabiha Gökçen Havalimanı bazı kötü durumlara da tanık olmuştur. 23 Aralık 2015 yılında havalimanı aprınuna havan topu saldırısı, 7 Ocak 2020’de Pegasus Havayolları’nın 747 sefer sayılı uçağı iniş yaptıktan sonra pistten çıkması ve uçuşların bir süre durdurulması, 5 Şubat 2020’de yine Pegasus Havayolları’nın 2183 sefer sayılı yolcu uçağı inişten sonra 3 parçaya bölünmüş ve kazaya neden olmuştur. Bu olaylar Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yaşanan talihsiz olaylardan bir kaçıdır.