Tayyareci Fethi Bey
İlk hava şehitlerimizden Fethi Bey
Fethi Bey 1887 yılında İstanbul’da doğdu. İlk Türk pilotlarımızdandır. 1907 yılında Deniz Harp Okulunu bitirerek Deniz Subayı oldu. 1911 yılında İngiltere’ye Bristol Uçak Fabrikasında havacılıkla ilgili eğitimler aldı.
Eğitimlerini alan Fethi Bey, ülkemize döndü. Hava Kuvvetlerine katıldı. Ülkeye döndükten sonra İstanbul’da çeşitli gösteri uçuşlarında yer aldı. 8 Şubat 1914 yılında Sadık Bey ile beraber Muavenet-i Milliye isimli Bleriot XI/B uçağı ile İstanbul-Kahire hattında ilk kez uçmayı denediler.
Konya-Ulukışla-Adana-Humus-Şam hattı üzerinden Kahire’ye ulaşmayı planladılar. İşler planlandığı gibi gitmedi 27 Şubat 1914 tarihide Şam’ın Tebriye ilçesi Şimiriye bucağı yakınlarında uçakları düştü. Fethi Bey ve Sadık Bey maalesef havacılık tarihimizin ilk kayıplarından oldular.
Mezarı Şam’da bulunan Selahaddin Eyyubi Türbesinde yer almaktadır. Fethi Beyin 27 yaşında hayata gözlerini yuması büyük bir hüzne yol açtı. Muğla’nın Meğri kasabasının ismi değiştirilerek Fethiye adı verildi. Dr.Yük.Müh.Alb.Emk.Öğretim Üyesi Ali İlhan Özdilek ve Resim-İş Öğretmeni Onur Uslu tarafından Fethiye’de antik tiyatro karşısında parın içine yapılmış bir anıtı bulunmaktadır.
“Aslan uçtu” diye söylenir methi;
Bu kutsal toprağın çocuğu Fethi..
Kahrolur darbanla elbet her zaman
Olursa bakış yan ve maksat eğri;
Bak; Fethiye oldu sayende Meğri,
Kartalım! gölgende hürdür bu vatan. Behçet Çağlar