Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi
Türkiye’nin teknoloji alanındaki çalışmalarına göz atalım.
Sanayi, savunma ve askeri alanlar başta olmak üzere; Türkiye’nin kendi teknolojisini, silahını ve uçağını üreten ülke konumuna gelme projesidir. Bu proje kapsamında savunma sanayii anlamında önemli adımlar atılmıştır. Bu adımlar sadece gündemimizde sıkça yer edinen insansız hava aracı sistemleri ve havacılık sanayisi değildir. Bu hamleye silahlardan hava savunma sistemlerine, füzelerden yazılım ve kodlamaya kadar pek çok alanda rastlayabiliriz.
Projelerin Dünyada Yankı Uyandırması
Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarında kendinden emin ve daha kararlı hareket etmesi milli teknoloji hamlesine verdiği önemi ve ne kadar başarılı olduğunu ortaya koyuyor. Bunun yanında Türkiye’nin resmi olarak dahil olmadığı savaşlarda da Türk teknolojisi kullanılıyor. Azerbaycan-Ermenistan arasında yaşanan Karabağ Savaşı‘nda Türk teknolojisinin varlığı ve gücü bir kez daha tüm dünyaya kanıtlanmıştır. Böylece dünya milli teknolojimizi daha uygulanabilir olarak görmüş ve ihracat anlamında da ülkemize katkı sağlamıştır.
Yerlilik Oranı
Elde edilen başarılar bu proje dahilinde diğer sektörlere de yayılması planlanıyor. Milli Teknoloji Hamlesi öncesi savunma sanayiindeki yerlilik oranımız %20 civarında iken, atılan adımlarla %70 seviyesine yükselmiştir. Böylece Türkiye, siyasi krizlerin ardından uygulanan ambargo kararlarından daha az kriz ile ayrılmaya başlamıştır. Diğer bir deyişle savunma sanayi konusunda dışa bağımlılıktan ziyade, kendi teknolojisini üreten ve bu teknolojiyi ihraç eden ülke olmuştur.
Popüler Projeler
Hava savunma sanayi dışında yerli tank ve askeri araç üretimi, yerli silahların üretimi ve bunların kuvvet komutanlıkları tarafından kullanımı, yerli savaş gemisi üretimi gibi pek çok proje bulunmaktadır. 2023 yılının hedeflendiği bu projelerde çoğunun 2023 yılı öncesinde bitmesi planlanıyor. Altay Tankı, Milli Muharip Uçak (MMU), Akıncı İHA, Göktuğ füzesi, Sarsılmaz ve MKE silahları, TCG Anadolu Gemisi, Uzay projeleri, bu alanda planlanan popüler çalışmalar arasında yer alır. Yerli yazılımlar, teknolojik cihazlar ve diğer sektörlerle destelenecek.
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Savunma sanayii başta olmak üzere milli güvenliğimizi yakından ilgilendiren stratejik alanlarda öncü atılımlar yapan, baştan sona milli bir duruşla devletimize hizmet eden kişi ve kurumların sistematik bir şekilde yalan ve iftiralarla yıpratılmaya çalışılması kabul edilemez. Devletimiz, milletimizin geleceği için milli teknolojimizde çığır açacak fedakar, cesaretli, yenilikçi ve inançlı nice vatan evladının yetişmesi için tüm imkanlarıyla çalışmaya devam edecektir. Güçlü ve bağımsız Türkiye, hem bölgesel hem küresel barış ve istikrarın teminatıdır.” sözleriyle bu projelere ne kadar önem verildiğini ve desteklendiğini belirtmiştir.