Türksat 5A Uydusu
Türksat 5A uydusu nedir? Özellikleri nelerdir? Türkiye’ye ne gibi faydalar sağlayacak? sorularına hep birlikte cevap arayalım.
Türksat 5A, Türkiye’nin uzaydaki 7. uydusu, haberleşme uyduları içinde 4. uydusu olarak 8 Ocak 2021 Cuma günü Türkiye saatiyle 05.15’te uzaya gönderilidi. %25 yerli ve milli imkanlarla ve TAI – Airbus ortaklığı ile yapılan bu uydu Elon Musk’a ait olan SpaceX şirketinin Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatıldı. Fırlatma Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral üssünde gerçekleşti. Üretimi ve test aşamaları Airbus D&S firması tarafından yürütülen Türksat 5A uydusunun Türkiye’ye teslimi 2 Ekim’de gerçekleşti.
Türk’ün uzayda attığı adımlardan biri olan Türksat 5A uydusunun özellikleri, yaraları ve kullanım alanlarına bakalım:
Bu uydu tamamen yerli ve milli olmasa da %25 milli imkanlar dahilinde yapılması ile ilk yerli teknolojilerin kullanıldığı haberleşme uydusu olarak da göze çarpıyor. İtki sisteminin tamamen elektrikli olması, yeni “ku” frekans bandına sahip olmasıyla dikkat çekiyor.10 kilowatt gücüne ve 3 bin 400 kilogram fırlatma kütlesi sahip olan uydunun kullanılan yakıtından dolayı yolculuğunun 4 ay sürmesi sonrasında kullanıma başlanacağı amaçlanıyor. Yılın ikinci çeyreğinde hizmete başlaması hedefleniyor. Uydu istasyonlar tarafından sağlanan yörünge ve sistem kontrollerinin sağlanmasıyla yörüngesine oturacak. 31 derece doğu boylamındaki yörüngesinde hizmet verecek Türksat 5A uydusu, buradaki yörünge ve frekans hakkını 30 yıl boyunca koruyacak.
Türksat 5A Uydusu Kontrol Merkezi
Uydu yörüngesine yerleşip tüm testlerin yapılmasının ardından hizmete girecek. Bu testler ve sonrasında yapılacak kontrollerin Ankara’da Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu Merkezi’nde yapılması planlanıyor. Kullanımdan önce 1 aylık bir deneme süresi ve testlerin ardından Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i içine alan geniş bir alanda hizmet verecek.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, uydunun fırlatılmasının ardından soruları cevapladı. Bakan; “4.28 diye planlanmıştı fakat hava koşulları nedeniyle 5.15’te fırlatıldı. 35 dakika sonra da ayrılarak kendi yörüngesine doğru ilerlemeye başladı. Bu yolculuk yaklaşık 4 ay sürecek, 4 ay sonra yörüngesine yerleştikten sonra testlerimizi yapacağız. Ondan sonra da uydu faaliyete başlamış olacak. Tabi yıllar süren çalışmanın sonucuydu. Başarılı şekilde fırlatıldığı için de hem mutluyuz hem gururluyuz. Bu heyecanın mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah bunun peşinden 5B gelecek peşinden 6A gelecek. Ülkemiz, ulaştırma ve altyapıdaki bütün başarılı çalışmalarına uzayda da devam ediyor. Uzay Vatan’da da bütün gücümüzü ve varlığımızı tüm dünyaya gösteriyoruz hissettiriyoruz. Bundan sonra uzay ve uydu çalışmaları da artarak devam edecek.” açıklamasında bulundu. Bu sözlerle Türksat 5B uydusunun uzaya gönderilmesini Haziran 2021 olarak planlanması hakkında da bilgi verdi.