Uçak Elamanları: Kanatlar
Uçağın yapısal elamanı kanatlar
Kanatlar temel olarak uçağı havaya kaldıran ve havada tutunmasını sağlayan en önemli yapıdır.
Kanat diğer uçuş kontrol yüzeylerinin bağlanmasında, motorların bağlanmasında, iniş takımlarının bağlanmasında ve yakıt depolamada kullanılmaktadır. Kanatlar uçak tipine uygun olarak seçilmektedir. Kanatlar iki ana başlık altında incelenmektedir. Bunlar şekillerine göre ve gövde bağlantılarına göre ayrılmaktadır.
Şekillerine Göre Kanat Çeşitleri
Gövde Bağlantılarına Göre Kanat Çeşitleri
Bu başlık yine kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Çok yüzeyli kanat ve tek yüzeyli (parasol) kanatlar. Çok yüzeyli kanat, 1910-1930 yılları arasında kullanılan kanat çeşididir. Üst üste yerleştirilen kanatlar arasındaki metal çubuklar parazit sürüklemesi oluşturduğu için bu kanat çeşidi tercih edilememektedir.
Tek Yüzeyli Kanat, kolay imalatı ve görüş açısını artırması gibi sebeplerden ötürü tercih edilen kanat çeşididir. Tek yüzeyli kanat kendi içerisinde üçe ayrılmaktadır. Bunlar; üstten kanat, ortadan kanat ve alttan kanattır.
Üstten Kanat: Yolcu ve yük indirme bindirme işlemini kolaylaştırır. Günümüzdeki kargo uçaklarında kullanılmaktadır.
Ortadan Kanat: Savaş uçaklarında kullanımı daha yaygındır. Kanat gövdenin içinden geçtiği durumlarda yolcu kabinin bölünmesine sebep olmaktadır.
Alttan Kanat: En çok uygulanan kanat şeklidir. Bakımlarda, yakıt ikmallerinde kolaylık sağlar. Herhangi bir kaza durumunda pilotu ve yolcuları korumaktadır.