Uçakta Basınç Travması
Uçakta basınç travması nedir? Basınç travmasına karşı ne gibi önlemler alınmalıdır? Bebeklerde basınç travmasında neler yapılır?
Basın Travması; dış ortamdaki basınç değişimlerine karşı orta kulak ve sinüsler tarafından denge oluşturtulamama halidir.
Uçuşlarda özellikle iniş ve kalkışta kendini çokça hissettiren bu travma çok rahatsız edici boyutlara ulaşabilmektedir. Hatta bu travma kulak zarının yırtılmasına bile sebep olabilir. Uçağın iniş anında kulak zarı içeriye doğru esneyerek baş ağırsısına sebep olabilir. Kalkışlarda ise hava kulaktan dışarıya doğru atılır ve basınç eşitlenir. Bu yüzden iniş anlarında basınç daha şiddetli hissedilir.
Nezle, grip, sinüzit gibi KBB hastalıklarına sahip olan kişilerde basınç travması görülme olasılığı artar ve şiddeti daha güçlü hissedilir.
Basınç Travmasına Karşı Ne Yapılabilir?
- Su içmek
- Sakız çiğnemek
- Üst solunum yolu rahatsızlığına sahip kişilerin burun açıcı spreyler kullanması
- Valsavla Manevrası
Valsavla Manevrası
Önce derin bir nefes alınır yeteri kadar nefes alındıktan sonra nefes tutulur. Nefes tutulduktan sonra ağız kapatılır ve burun ellerle sıkıştırılır. Daha sonra sertçe ağzı kapalıyken üflenir. Bu hareket yaklaşık 10-15 saniye sürmektedir. Kaynak
Bebeklerde Uçak Yolculuğu
2 yaş altı bir çocuğunuz varsa ve kulak enfeksiyonuna sahip ise uçuş gerçekleştirmemeniz önerilmektedir. Bebeğinizi emzirme yada besleme işleminizi uçak alçalma anonsunu yaptıktan sonra gerçekleştirebilirsiniz. Bebeğiniz beslenirken dik bir pozisyonda olmalıdır. 2 yaş üzeri çocukların da tıpkı büyükler gibi sakız çiğneyip su içmesi yeterli olabilmektedir.
Eğer böyle bir sorununuz varsa önce doktorunuza başvurmayı lütfen unutmayınız!