Yakıt Tankları
Yakıt tankları nedir çalışma prensipleri nasıldır?
Motorun çalışabilmesi için gerekli yakıtın koyulduğu tanklara yakıt tankı denir.
Yakıt Tankları Nedir? Nasıl Oranlanır?
Uçuş için büyük önem taşıyan yakıtların taşındığı yerler, mühendislik harikası denilecek biçimde inşa edilir. Uçakların genellikle çok büyük hacimlere sahip yakıt depoları (tank) mevcuttur. Yakıt tankları uçak tipine göre değişiklik gösterir. Uçakların sahip olduğu yakıtın %70’i dev kanatlarının içindeki yakıt depolarında bulunur. %30 gibi bir oranı ise gövde tankta bulunur.
Yakıt Tanklarının Tipleri Nelerdir?
Yakıt tanklarının tipleri üç ana başlık altında incelenmektedir. Fakat bunlar da kendi aralarında bölümlere ayrılır.
Dahili Kanat Tankları
Daha büyük hacimli yakıt depolanması için kanatların içi (uçak tipine göre değişiklik gösterir) orta kısımdaki burkulma kutusu (torisyon) ve yatay stabilize de bulunur. Bu tip tankın avantajlı yönleri; yakıt tankı olarak kanattaki boş alanların kullanılmasıdır. Dahili kanat tankları uçağa az da olsa ekstra bir ağırlık verir.
Harici Yakıt Tankları
Uçağın kanadına veya gövdesine monte edilmiştir. Daha hafif uçaklarda kullanılmaktadır. Yapı olarak daha basit bir tanıktır. Haricen kanat ucuna takılır.
Esnek Tanklar
Bu tip tanklar için genellikle uçağın içinde bir destek noktasının olması gerekir. Genellikle kanadın veya gövdenin içine monte edilmektedir. Daha çok askeri uçaklarda tercih edilmektedir. Çünkü savaşta zarar görmesi durumunda kendi kendini tıkama özelliği vardır.
Yakıt tankları havacılık için çok ayrı bir önem taşır. Olası bir yangın halinde uçak motorlarının alev alması yakıta ve yakıt tanklarına bağlıdırlar. Birçok uçakta uçak tipi, gövde modeli , kanat şekli vs teknik bölümlerde değişiklik gösterir.